Medic: „Dieta ketogenică nu se potriveşte oricărui individ“
Medicii nutriţionişti nu contenesc să avertizeze că dietele trebuie recomandate de specialişti şi nu de vecinii de bloc. Altminteri, riscăm să ne facem mai mult rău decât bine. Dr. Alina Cernea, nutriţionist specializat în medicina funcţională şi integrativă explică în ce constă dieta ketogenică de care tot auzim şi cine se califică pentru un astfel de regim de slăbit.
Atunci când începem un program de slăbit, e important să nu o facem după ureche. Această pentru să suntem diferiţi, metabolismele noastre la fel şi ce se potriveşte unuia nu se potriveşte şi celuilalt. Una dintre dietele celebre pentru că duce la scăderi rapide în greutate fără interdicţie la consumul de grăsimi este cea ketogenică. „Dieta ketogenică este saracă în carbohidraţi, moderată în proteine şi bogată în grăsimi. Scopul acestei diete este de a forţa organismul să ardă grăsimi în vederea producerii de energie, în locul carbohidraţilor“, explică dr. Alina Cernea, nutriţionist specializat în medicina funcţională şi integrativă. Sursa de energie a corpului, înlocuită În mod normal, carbohidraţii din alimente, respectiv glucoza obţinută prin descompunerea acestora, reprezintă sursa de energie primară pentru creier. „În cazul în care cantitatea de carbohidraţi este redusă la minimum, organismul prelucrează grăsimile şi produce la nivelul ficatului acizi graşi si corpi cetonici. Corpii cetonici sunt folosiţi de creier pe post de combustibil în locul glucozei“, adaugă specialistul.
Dieta a fost iniţial folosită în tratamentul copiilor cu epilepsie. „Apoi au fost observate beneficii printre care managementul controlului greutăţii. Dieta e cunoscută drept regimul care creează premise optime pentru scăderea în greutate in special la persoanele supraponderale şi obeze“.
Datorită aportului mărit de grăsimi, senzaţia de saţietate se instalează mai uşor, chiar dacă restricţia caloric e importantă. „De asemenea, nu mai există vârfuri ale producţiei de insulină, ca urmare, glicemia devine mult mai stabilă“.
Flora de fermentaţie intestinală este diminuată, ceea ce poate aduce beneficii importante tractului intestinal. Flora de fermentaţie este dezvoltată în exces din cauza consumului excesiv de carbohidraţ, mai spune medicul.
Ca ultim avantaj sunt studiile clinice legate de beneficiile acestei diete în terapia oncologică, afirmă specialistul. „Totuşi, dieta ketogenică nu se aplică universal, pentru orice individ. Oamenii sunt unici. De exemplu, sunt pacienti cu disfuncţii la nivelul colescistului sau pancreasului, pentru care o astfel de dietă nu este adecvată“, conchide medicul.
Articol preluat de pe adevarul.ro
0 Comments