Dieta și Stilul de Viață al Pacientelor care Suferă de Cancer la Sân
Cu toate că se apropie sărbătorile de iarnă și cu toții ne gândim cu bucurie la ele, astăzi voi aborda un subiect trist, dar tot mai des întâlnit în practica mea, și anume cancerul de sân. În ultimele săptămâni mi-au pășit pragul mai multe paciente cu acest diagnostic sumbru și care au multe dileme în ceea ce privește alimentația și stilul de viață potrivit lor.
Lăsând la o parte anxietatea pe care o produce un astfel de diagnostic, am realizat că pacientele sunt speriate și de ideea că nu știu ce modificări dietetice ar trebui să implementeze, ce sfaturi ar trebui să urmeze sau din contra, să evite.
Chiar dacă ne putem lăuda cu oncologi foarte buni în România, din păcate secțiile de oncologie nu au departmente specializate în nutriție și nici în psihologie sau terapii complementare, care sunt atât de necesare femeilor ce trec prin această etapă dificilă.
Cancerul, având cauze multifactoriale, impune depistarea tuturor punctelor slabe ale stilului de viață precedent diagnosticării și, în măsură în care se poate, corectarea și îmbunătățirea acestuia. Dacă nu ținem cont de aceste detalii, este ca și cum am încerca să însănătoșim o plantă care crește într-un pământ neprielnic. Trebuie să rezolvăm și problema pământului, nu numai să tratăm planta.
Astfel pe lângă tratamentul specfic stabilit de oncolog este obligatorie implementarea unor schimbări legate de stilul de viață.
În teorie toată lumea este familiarizată cu idea de stil de viață sănătos, dar în practică puțini sunt cu adevărat avizați asupra tututor aspectelor necesare pentru atingerea acestui statut.
Voi încerca să nu intru prea mult în detalii și voi puncta doar câteva aspecte pe care le consider importante:
1. Managementul stresului – este inutil să subliniez cât este de important, pe parcursul unei experiențe atât de dificile, să încercam să ne păstrăm echilibrul psiho-emoțional. Cortizolul-hormonul stresului-deține un rol cheie în funcționarea sistemului imunitar iar păstrarea unui nivel optim al acestui hormon ar trebui să fie printre cele mai importante țeluri ale unui pacient cu cancer; cortizolul are rol și în menținerea ritmului circadian. Când hormonii de stress-cortizolul, epinefrina și norepinefrina se leagă de receptorii celulelor canceroase declanșează proliferarea acestora.
2. Combaterea excesului de greutate, în special dacă pacienta este în perioadă postmenopauză, este foarte importantă deoarece obezitatea are un impact foarte mare asupra epigeneticii; Mecanismele fiind complexe, nu voi intra în amănunte.
3. Exercițiile fizice au o importanță poate la fel de mare ca dieta, se consideră că pentru persoanele sedentare un minimum de mișcare ar presupune plimbarea în ritm alert timp de 30 minute de 5 ori pe săptămâna. În măsură în care pacienta are o stare fizică bună este indicat să facă exerciții fizice de intensitate moderată zilnic. Totodată trebuie să se aibă în vederea că epuizarea fizică poate fi mai nocivă decât lipsă totală de mișcare.
4. Somnul are un rol foarte important în strategia de recuperare a sănătății. Este importantă atât durată lui- ideal 7-8 ore pe noapte- cât și menținerea ritmului circadian- culcarea la cel târziu ora 22 și trezirea dimineața devreme.
5. Aportul adecvat de lichide este de asemenea foarte important. Apa trebuie consumată din recipiente fără bisfenol A. De asemenea este necesară atenție cu privire la ceea ce se cheamă consumul de apă alcalină. Apa alcalină poate modifica ph-ul stomacului, ceea ce ar putea duce implicit la o digestie defectuosa. Atenție de asemenea la consumul de ceaiuri de plante, acestea nu trebuie să interfereze cu medicația.
6. Identificarea și corectarea problemelor legate de digestie – este importantă o digestie sănătoasă, fără reflux esofagian, balonări, gaze, modificări de consistență a scaunului. Trebuie combătută constipația/ diareea, tot ce ține e sindromul intestinului iritabil. De asemenea este utilă identificarea intoleranțelor alimentare cu ajutorul testelor specifice. Intoleranțele alimentare nedepistate conduc la fenomene de inflamație intestinală care vor interfera cu absorbția nutrienților din alimente.
Dieta.
a. Este necesară implementarea unei diete cu indice glicemic scăzut, bogată în legume și fructe și reducerea la minimum a alimetelor procesate. Este extrem de importantă asigurarea necesarului optim de nutrienți- proteine, glucide, grăsimi, minerale și vitamine. Este indicat să se apeleze la sfatul unei persoane specializate – nutriționist sau dietolog- dar oncologul trebuie să fie permanent informat asupra modificărilor dietetice ale pacientei.
b. Pe cât posibil, trebuie să se consume mâncare preparată în casă și sa se limiteze alimentele gata pregătite sau alimentele pregătite în restaurante/fastfood. Este preferabil să nu se consume mâncarea după mai mult de 15 ore de când a fost pregătită chiar dacă a fost ținută la frigider. Dacă nu există posibilitatea gătirii zilnice este indicat ca mâncarea să fie pastrată în congelator până la momentul consumării.
c. Este ideal să se abordeze o dietă cât mai variată și să nu se consume zilnic aceleași alimente. De preferat ar fi să se tină cont pe cât posibil de regula sezonal – alimente specifice fiecărui sezon- și regional – alimente care cresc în mod natural în regiunea noastră.
Cu privire la nutriție sunt multe aspecte de abordat, este important să nu se cadă în capcana dietelor recomandate pe internet pentru că fiecare individ este unic și reacționează diferit la anumite alimente. Voi puncta doar cele mai importante aspecte legate de diverse diete, care trebuie avute în vedere:
a. Dieta fără grăsimi– este necesară stabilirea unui echilibru deoarece o dietă săracă în grăsimi implică automat mărirea aportului de carbohidrați, ceea ce nu e tocmai de dorit pentru ca poartă riscul de apariție a rezistenței la insulină. Trebuie discutat cu medicul oncolog sau cu un nutriționist înainte de a lua decizii cu privire la implementarea unei diete foarte sărace în grăsimi. A se evita consumul de grăsimi trans. Consumul în exces de grăsimi nu este indicat mai ales în tumorile hormonodependente.
b. Dieta fără carne sau produse de origine animală este altă decizie ce trebuie dezbătută cu medical oncolog sau nutriționist. Proteinele de origine animală sunt mult mai ușor asimilabile decât cele de origine vegetală și au în general toți aminoacizii esențiali. Este dificil a se asigura aportul proteic optim necesar – mai ales pe parcursul terapiilor – cu o dietă vegana fără consiliere. Malnutriția proteică poate duce la agravarea situației pacientului. Pe de altă parte nu este recomandat consumul de carne și lactate de la animale tratate cu hormoni și antibiotic.
c. Consumul de soia– există studii care arată beneficii în consumul de produse de soia la pacientele cu cancer de sân. Atenție însă la produsele de soia modificate genetic. Totuși se recomanda prudență în luarea unei astfel de decizii.
d. Consumul de alcool nu este indicat. Totuși dacă se optează pentru consumul de alcool se recomandă a nu se depăși jumătate de pahar de vin roșu pe zi.
0 Comments