Copilul e hiperactiv, refuză carnea și are un somn agitat? Ar putea avea intoleranță la histamină
Intoleranța la histamină reprezintă un cumul de simptome specifice alergiilor ce se manifestă în cazul unui număr destul de mare de copii.
Simptomele intoleranței la histamină sunt destul de neclare și pot fi ușor confundate cu simptomele altor afecțiuni. Care sunt cauzele instalării intoleranței la histamină, cum se manifestă și cum se poate trata, am aflat stând de vorbă cu Dr. Alina Cernea, medic de medicină funcțională.
Ce este histamina? Este histamina rea?
Histamina este un compus organic cu rol major în răspunsul inflamator al organismului, dar are și alte roluri importante. Este produsă și stocată atât în sânge de bazofile, cât și în țesuturi de celulele mastocitare.
De regulă, histamina are reputație rea fiind blamată de fiecare dată când ne curg ochii, nasul sau avem alte reacții specific alergiilor.
Este în primul rând neurotransmițător, dar are și rol digestiv și nu am putea supraviețui fără ea în organism, dar ca orice lucru bun în momentul în care apare în exces poate declanșa probleme.
Cum recunoaștem simptomele intoleranței la histamină la copii?
În general, copiii cu intoleranță la histamină sunt foarte mofturoși la mâncare, foarte selectivi cu ceea ce mănâncă, au tendința de a refuza carnea, produsele derivate de carne, peștele, brânzeturile maturate. Au tendința de a consuma multe făinoase, legume și fructe.
Sunt subponderali, hiperactivi, se plictisesc repede de o anumită activitate și au un somn agitat.
Pe lângă aceste caracteristici generale, părinții ar trebui să fie atenți la 3 categorii de reacții.
1. Reacții respiratorii
– Congestie nazală- nas înfundat
– Senzație de presiune/durere la nivelul sinusurilor
– Nas care curge
– Greutate în respirație
2. Reacții cutanate
– Urticarie
– Eczema
– Senzația de mâncărime
3. Reacții digestive
– Senzația de arsură la nivelul stomacului
– Dureri de stomac
– Senzație de greață
– Diaree, constipație, sindromul intestinului iritabil
– Balonare, flatulență
– Alte simptome nespecifice de discomfort digestiv
Alte semne importante:
– Dureri de cap
– Hipotensiune
– Tahicardie
– Confuzie
– Agitație
Cum apare excesul de histamină și cum se declanșează intoleranta la histamină?
Histamina din organism provine din trei surse:
1. Histamina produsă de organism în vederea asigurării funcțiilor cerebrale, digestive și de protecție
2. Histamina produsă prin reacții alergice; aceste reacții pot fi declanșate de factori de mediu sau de mâncare; de exemplu, sezoanele bogate în polen declanșează automat eliberarea de histamină
3. Histamina provenită prin aport alimentar datorită consumului de alimente foarte bogate în histamină cum ar fi brânzeturile maturate, carnea procesata sau veche, peștele mai vechi de 24 ore, legume și fructe bogate în amine biogene sau care eliberează histamina, etc.
Ca urmare, histamina din organism reprezintă un cumul al histaminei din toate cele trei surse.
Intoleranța la histamină, respectiv simptomatologia specifică, apare atunci când capacitatea organismului de a procesa histamina este depășită și histamina acumulată din cele trei surse va fi în exces.
Din păcate, nu putem face foarte multe în legătură cu primele două surse de histamină, mecanismele de producere în aceste cazuri neputând fi controlate de noi. Administrarea antihistaminicelor în reacțiile alergice este o soluție în cazul alergiilor grave.
Ca urmare, având în vedere că trebuie să menținem cantitatea de histamină la un nivel optim, pentru a nu avea simptome și a reduce la minim disconfortul trebuie să acționăm în special prin reducerea aportului de alimente bogate în histamină.
Cum se diagnostichează intoleranța la histamină?
Metoda de investigare uzuală în vederea stabilirii diagnosticului este:
– DAO în ser, cel mai uzual test, dar de multe ori neconcludent, având în vedere că DAO este în special prezentă la nivelul tubului digestiv și nu este specifică serului; deocamdată nu s-a dezvoltat nici o metodă de dozare a DAO în scaun.
Se mai pot utiliza și alte metode, dar în general sunt nespecifice și nu dau informații precise legate de sindromul intoleranței la histamină:
– Histamina în plasmă-din păcate nu se poate face o corelație foarte bună între aceasta și sindromul intoleranței la histamină
– Histamina din scaun- bacteriile intestinale produc cantități mari de histamină, deci nici acest test nu este foarte concludent
Care sunt cauzele intoleranței la histamină?
Cauzele nu sunt încă foarte bine cunoscute și definite.
Se consideră că factorii majori care ar contribui la declanșarea acestui sindrom sunt:
1. Deficiența enzimatică- deficiența de diamino oxidază (DAO) sau deficiența de Histamin N-metil transferaza (HNMT). Când organismul nu este capabil să metabolizeze eficient histamina cu ajutorul celor 2 enzime aceasta se acumulează și declanșează simptomatologia
2. Factori genetici- se pare că indivizii cu anumite mutații genetice sunt mai predispuși să sufere de intoleranță la histamină, pe de altă parte există și persoane care nu prezintă aceste mutații dar totuși au intoleranță.
3. Disbioza intestinală- reprezintă cauza cea mai frecventă a acestei afecțiuni, deoarece anumite specii de bacterii produc o cantitate mare de histamină și atunci când aceste bacterii sunt în exces atunci și cantitatea de histamină produsă este foarte mare iar enzimele de metabolizare nu pot face față.
Cum se tratează acest sindrom?
Din păcate nu există un tratament bine pus la punct pentru această afecțiune.
Ca în orice afecțiune, ar trebui să depistăm și să încercăm să tratăm cauza ei, nu simptomatologia.
Având în vedere că cea mai frecventă cauză de instalare a intoleranței la histamină este reprezentată de disbioza intestinală, în primul rând ar trebui verificat în ce măsură sănătatea intestinală a copilului este afectată. În acest sens, părinții ar trebui să fie atenți la modul în care copilul digeră alimentele, dacă prezintă modificări de aspect, frecvență a scaunului. Dacă copilul prezintă altă simptomatologie nespecifică: balonare, flatulență, dureri abdominale, este ideal ca părinții să meargă la medic pentru investigațiile necesare în vederea stabilirii unui diagnostic corect: se vor verifica alergiile alimentare, intoleranțele alimentare, se va efectua coprocultura, etc.
Tratarea și eradicarea fenomenelor de disbioză și recte permeabilitate intestinală ar trebui să fie o prioritate în managementul acestei afecțiuni. Aceste aspecte vor fi tratate de un specialist care va încerca să se adreseze disbiozei prin administrarea de biocide de sinteză sau naturale, în funcție de caz și prin administrarea de probiotice.
ATENȚIE: în cazul intoleranței la histamină nu toate probioticele sunt benefice, majoritatea probioticelor prezente pe piață conțin culturi de bacterii care produc histamina!
În paralel, se începe sub îndrumarea unui nutriționist/ dietetician o dietă săracă în histamină. Inițial se merge pe dietă de eliminare pentru 3-4 săptămâni care are ca scop reducerea cantității de histamină din organism, urmând ca după aceste săptămâni să se înceapă reintroducerea alimentelor cu un conținut mai bogat în histamină. În momentul în care se reintroduc alimentele se va acorda o atenție deosebită eventualelor semne și simptome care apar la reintroducere.
Se poate suplimenta și cu enzima DAO care se găsește acum și la noi în farmacii pentru a ajuta organismul copilului mai ales în situații în care nu se poate avea control asupra dietei- copilul merge la o aniversare, în tabere, în vacanțe.
Care sunt alimentele cele mai bogate în histamină?
Alimentele care ar trebui evitate sau ar trebui atent controlate sunt:
– Peștele. Peștele consumat trebuie să fie extrem de proaspăt- în maximum 24 ore de la captură sau congelat prin metoda congelării rapide pe vasul de pescuit. Din fericire se găsește și la noi acum în supermarketuri. În principiu, se exclud complet fructele de mare și conservele de peste.
– Carnea – dacă nu se cunoaște gradul ei de prospețime. Organele de animale sunt foarte bogate în histamină dacă nu sunt foarte proaspete. Carnea de pui proaspătă, în special pieptul, este bine tolerată. Nici una dintre acestea nu vor fi gătite timp îndelungat și nici nu se vor administra supe de oase.
– Brânzeturile maturate– cașcaval, brânză maturată, iaurturile. Este bine tolerat untul, laptele proaspăt, brânza și smântâna proaspătă.
– Murăturile, oțetul.
– Bananele, citricele.
– Avocado.
Oricum gradul de toleranță diferă de la copil la copil, există liste de alimente cu gradul de toleranță la histamină, ideal ar fi totuși consultul unui specialist având în vedere că trebuie menținut un aport proteic adecvat, iar prin excluderea atâtor alimente bogate în proteine trebuie contrabalansată deficiența de proteine din aport alimentar.
Există și alte metode care pot ajuta în această afecțiune?
În general, afecțiunea este bine ținută în frâu prin dietă pe parcursul încercării de restabilire a florei și permeabilității intestinale.
Există totuși o serie de adjuvante cu un grad de eficiență diferit de la caz la caz. Astfel se poate administra ceai indian de busuioc sfânt- ceai Tulsi, quercitina, shilajit, etc.
0 Comments